Európa bajban – 2.

Csak néhány adat, ezúttal Olaszországról, amely sokkal nagyobb bajban van, mint azt a magyar média előadja:

– A fiatal munkaképes lakosság 31.9%-a munkanélküli.

– Az előrejelzések szerint idén a deficit a GDP 23.1%-a lesz!

– Az ország GDP arányos össztartozása 12o%.

– És most tesség megkapaszkodni! Ha összeadjuk a görög, ír és portugál adóssághalmazt – nos, az olaszoké ennek a 2.7-szerese! Igen, 2.7-szer annyi, mint a nevezett országoké együttesen.

Természetesen, a politikusok próbálnak menekülni és szerintük egyetlen kiút van – még több adósságba bonyolódni. Ha Te vagy én csinálnánk ugyanezt, már régen börtönben ülnénk. Miért nem állnak fel többen a Parlamentben és teszik fel a kérdést, miszerint, törvényes-e ha az állam piramisjátékot játszik az adófizetők pénzével? Legális dolog-e az, hogy még meg sem született utódaink nyakába bődületes anyagi terheket sózunk? Szerencsétlenek úgy jönnek a világra, hogy máris nyakig el vannak adósodva.

Tudtad, hogy az Európai Központi Bank (ECB) az elmúlt kilenc hónapban egy ezer milliárd (azaz egy billió) eurót pumpált a bankokba, hogy életben tartsa őket? Hogy az ECB-nél jelenleg a tőkeáttétel aránya 1:36?

Nem túl régen, amikor a Lehman Brothers (a Földkerekség egyik legnagyobb és legnevesebb befektető bankja) összeomlott, a tőkeáttételük (“leverage”) 1 volt a 3o-hoz. Nem tesz nyugtalanná, hogy ugyanez az érték most az un. “legstabilabb” német bankok esetében 1:32?

A politikusok is tudják, mert tudniuk kell, hogy hitelválságot nem lehet újabb hitelekkel megoldani. Meg kellene őket kérdezni, hogy milyen történelmi példákra alapozzák ezeket a “megoldásaikat”? Tudnillik a történelemben nem találsz olyan példát, ahol a napjainkban alkalmazott módszerek beváltak volna! Hahó! Ébresztő! A vasárnapi webináron beszélünk erről is.

A világ iparosodott nemzetei mintegy 55 ezer milliárd (európaiul 55 billió, amerikaiul 55 trillió) dollár tartozást halmoztak fel. A piramis alapjai már recsegnek – éppen azért ment fundamentumok nélkül épült. Egy nagy buboréknak vagyunk a részesei akarva-akaratlanul és a buborék kipukkanni készül. Szerencsére még van néhány hónapunk a felkészülésre. Aki akarja ezt kihasználhatja! Erről fog szólni a június 2-3-i tanfolyamunk.

(A karikatúrán: “A jó hír, hogy végre jó irányba áll a hajó!”)

 

3 responses to “Európa bajban – 2.

  1. Sziasztok.

    Az usa-indexeket csak nem akarják leengedni, bele-belevesznek, de én arra számítok, hogy most van a goldman-féle banda kiszállósávja egy kisebb zakó előtt, amit a változatosság kedvéért megint megvesznek majd. Ath -visszateszt idővel meglehet utána.

Leave a comment